sobota, 12 marca 2016

Kiełki z kaszą orkiszową

Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kasza orkiszowa 100 g (1 torebka)
  • masło 1 łyżeczka
  • kiełki na patelnię 100 g
  • groszek konserwowy 200 g
  • papryczka chili konserwowa (w zalewie octowej) 3 sztuki
  • mix sałat około 100 g
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią


Sposób wykonania:
Woreczek z kaszą wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem masła. Gotujemy na wolnym ogniu około 18 minut, osączamy z wody, wysypujemy z woreczka.
Kiełki podsmażamy na oleju, doprawiając solą i mielonym pieprzem. Po 3- 5 minutach odstawiamy z palnika.
Ciepłe kiełki mieszamy z kaszą, groszkiem konserwowym i drobno posiekanym chili. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na sałacie.


Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. Osobiście kiełki lubię. Zazwyczaj dodaję do sałatek. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.