sobota, 3 października 2015

Sos z sera pleśniowego z marynowanym pieprzem

W tym sosie mieszają się dwa smaki: ostry i łagodny, kremowy. Pierwszy to zasługa pieprzu marynowanego, drugi został stworzony przez połączenie sera pleśniowego i śmietanki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cebula (średniej wielkości) 2 sztuki
  • ser pleśniowy (ulubiony) 120 g
  • zielony pieprz marynowany 2- 3 łyżeczki
  • śmietanka 30% 4 łyżki

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić na ósemki, podpiec na suchej patelni, tak aby nabrała ciemnych barw (taka podpalana cebulka).
W rondelku podgrzać śmietankę, pieprz marynowany i ser pleśniowy, pokrojony na kawałki. Gdy ser się rozpuści i sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodać podpalaną cebulę. Wszystko razem zagotować. Sos idealnie pasuje do duszonej polędwiczki wieprzowej.
 
Smacznego.
 

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.