środa, 19 listopada 2014

Kruche babeczki (korpusy)

W poprzednim przepisie (http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2014/11/babeczki-z-orzechami.html) użyłam gotowych korpusów. Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe, kruche babeczki, które można wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem. Korpusy nie są zbyt słodkie, w sam raz na przyjęcie słodkiego wypełnienia.
 


Składniki:
  • mąka pszenna 25 dkg
  • cukier 6 dkg
  • margaryna 12.5 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki


Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki.
Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. 





Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm.
 









Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta. 










Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta.
 










Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Beatko, czymkolwiek wypełnisz te korpusiki, ja jestem chętna, na pewno skorzystam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będzie masa orzechowa albo kokosowa. Wiesz, że takie smaki uwielbiam, ale jeszcze się okaże :))

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.